Een handleiding voor het boeken van tours

Er staan meer dan 75 tours op onze website.
Dat zijn er veel en wij begrijpen dat u geen specialist bent en mogelijk niet wilt verdiepen in al deze tours.
Veel tours lijken erg op elkaar en worden net een beetje anders uitgevoerd, wij hebben een handleiding proberen te maken om de tours wat te verduidelijken. Er ervoor te zorgen dat u geen vergelijkbare tours “dubbel” boekt.
Naast de onderstaande tours, verzorgen wij complete vakanties, tours op maat, aangepaste tours, groepsreizen. U mag ons altijd mailen, chatten, bellen of appen voor advies, u krijgt altijd binnen 24 uur een reactie.

De tours zijn in verschillende categorieën ondergebracht

Commewijne, plantages en geschiedenis
Boven Suriname gebied
Zeeschildpadden tours
Adrenaline tours
Actieve tours
Ontspanning
Culturele tours
Natuur en wildlife
Ontspanning
Mix van cultuur en natuur
Leeftijd
Tours die wij niet direct aanraden

Commewijne gebied, plantages en geschiedenis

Je hebt tours richting het Commewijne-gebied, deze tours begeven zich in hetzelfde gebied
maar hebben net een ander accent, maar hebben sterke overeenkomsten. Door de oude plantages in dit gebied hebben deze tours een hoge focus op de geschiedenis van Suriname en het slavernij-verleden. Wij adviseren hier een van te kiezen;

Dolfijnendolfijn commewijne
Dolfijnen Kaaimannen (geadviseerd)
Commewijne dagtour (bus of boot) (geadviseerd)
Warappakreek
Sugar trail
Peperpot fietstour
Koffie en Citrusplantage
Frederiksdorp fietstour
Frederiksdorp
Jodensavanne (en per boot)

Het Boven Suriname gebied

Boven Suriname gebied, deze oorden liggen aan de Boven Suriname rivier. Het gebied het Boven Suriname maar ligt in het zuiden. “Boven” heeft betrekking op het hoger gelegen gebied. De tours komen allemaal sterk overeen. Alleen de oorden verschillen en de mate van luxe. De prijs wordt over het algemeen tevens sterk bepaald door de afstand van de bootreis (de duurste factor). Hoe langer en verder zuidelijk, hoe duurder de tour. Het programma van deze tours komen sterk overeen,
meestal 3 tot 4 dagen bestaande uit: dorpswandeling, boswandeling, soms traditionele culturele avond en bbq. Wij adviseren één 3 of 4 daagse tour richting een van deze oorden op volgorden van prijs:

Jaw-Jaw / Isadou (geadviseerd)boven suriname gebied
Jungle Resort Pinge Pe
Menimi Marron Tour
Brownsberg Isadou combi brownsberg
Tio Boto Eco Lodge
Apiapaati
Anaula Nature Resort (luxe met zwembad) (geadviseerd)
Knini Paati (zwembad) (geadviseerd)
Dan Paati (luxe met zwembad)
Palumeu (alleen vliegen)
Awarradam

Zeeschildpadden-tours

Wanneer u Suriname bezoekt tussen februari en augustus, dan is het zeeschildpadden-seizoen.
Op drie locaties komen de zeeschildpadden aan land, dit is Braamspunt, Galibi en Matapica.
Als u de tijd heeft, zouden wij u zeker Galibi en Frans Guyana (2 daagse) adviseren.

galibi sea turtle

Dit omdat naast de zeeschildpadden u slaap in een indianendorp in het gebied Galibi. Mocht u weinig tijd hebben, dan adviseren wij de avondtour Braamspunt.
Hierbij spot u met een beetje geluk ook dolfijnen.
Matapica, is een 2 daagse tour, echter extreem basic. De accommodatie is door natuurlijke verplaatsing van het strand afgebroken en er zijn slechts wat hutten over, gemaakt door lokale bewoners van het nabij-gelegen Johanna en Margaretha. Op volgorde van advies:

Galibi 2 dagen (geadviseerd)
Braamspunt avondtour
Matapica 2 dagen

 

Adrenaline tours

Adrenaline, spanning, deze tours zijn er ook in Suriname. Deze tours zijn erg divers, hoewel BusiWagi (zelf rijden) en Jeepsafari (niet zelf rijden) erg overeen komt.

Quad rijden (ATV) en zipline (geadviseerd)
Jeepsafari
Speedbootsafari
BusiWagi
Wild Water Raften
(Dolfijnen) en Kaaimannen tour (geadviseerd)

 

Actieve tours

Houdt u van mooie afstanden lopen in de natuur? Hikes, voor de tours moet u meestal diep de natuur in en zijn daarom meerdere daagse tours. De Brownsberg dagtour is daar een uitzondering op, deze is goed bereikbaar binnen 1 dag. De Raleighvallen en Voltzberg is een zeer actieve natuur in het hartje van Suriname. Wij adviseren deze tour ook als een must-do tour van Suriname. Deze tour krijgt niet voor niets al 4 jaar achter elkaar “tour of the year” award.

Ontspanning

U bent op vakantie, sommige mensen willen liever niks doen en alleen genieten, dit is een selectie van erg rustige tours. De fietstours hebben wij niet meegenomen hierin, dit omdat het gemiddeld zwaar is door het grote verschil in klimaat Europa geven mensen toch aan dit redelijk inspannend te vinden.

Dolfijnen tour
Vistours Monding en Stuwmeer
Luiaarden spotten
Ston Island dagtour (dagje strand)
Frans Guyana dagtour
Dinner by the River
Nickerie en Bigi Pan (2 dagen)

 

Culturele tours

Suriname is een mengelmoes van verschillende culturen, vandaar dat dit een vrij uitgebreide selectie is.
Cultuur uit zich in vele vormen, van voeding tot leefwijzen van de verschillende bevolkingsgroepen. Wij raden een kookcursus ook zeker aan als een blijvende herinnering aan van Suriname.

Natuur en Wildlife

Komt u voor de Natuur en Wildlife naar Suriname? U wilt dieren spotten in de natuur, de dichtstbijzijnde oplossing hiervoor is een dagtour of tweedaagse tour naar de Brownsberg. Het Boven Suriname gebied, zult u bij de verschillende oorden helaas nog weinig wildlife zien, hier wordt door de lokale bewoners veel op gejaagd. Als uw budget het toelaat, dan is uw beste kans voor wildlife het Kabalebo Resort. Dit omdat het erg diep in de jungle ligt en alleen per vliegtuig te bereiken. De Raleighvallen en Voltzberg is een heel goed betaalbaar alternatief met hoge spotkans op wildlife. De nieuwste opkomer in de Fredberg, een veelbelovend nieuwe opgezette locatie, geliefd onder de vogelaars. Op volgorde:

Mix van cultuur en natuur en avontuur

Er zijn uiteraard altijd ook combinaties van tours leuk, waarin al deze aspecten naar voren komen. Hierin komen maar slechts een handje vol tours sterk naar voren, waarin de koploper toch echt de Raleighvallen en Voltzberg-tour is.

Leeftijd

Vaak krijgen wij de vraag, wat is een goede tour voor de kinderen of juist de ouderen?
0 – 6 jaar: Dolfijnen spotten, vaak zijn wij makkelijk en kunnen ze gratis mee, indien de minimaal aantal betalende gasten zijn behaald. En dan helaas, verder is er niet zo veel te doen qua tours met de kleinste kinderen onder ons. Waarom niet? De temperatuur, de autoritten, de bootritten, soms geen telefonisch.
Dat zijn allemaal factoren waarom wij het liever afraden met te kleine kinderen op tour te gaan.
Wij adviseren zelfstandig een dagje colakreek, whitebeach, dierentuin, Fernandes speeltuin of andere activiteiten.
6 – 12 jaar: Dolfijnen / Dolfijnen en Kaaimannen, Brownsberg – Ston Island, Boven Suriname gebied, Raleighvallen en Voltzberg. In principe krijgen wij vaak gezinnen met kinderen in deze leeftijdsklasse.
Zonder problemen doen zijn mee met al deze tours.
12 – 17 jaar: Zoals hierboven beschreven (6 – 12 jaar) echter aanvullend mogen zijn onder begeleiding meerijden op de Quad (ATV), tevens SUP-en, speedbootsafari en jungle safari is erg in trek.
18 – 65 jaar: alle tours!
65+-ers: U kunt het beste oordelen over uw eigen lichaam, wij hebben “jonge-dames” begeleidt van 90+ die de Brownsberg met gemak op en af liepen. Maar ook 70+-ers die aangaven dat het echt te zwaar was.
De Blanche Marie watervallen, valt door de lange reisafstand en de slechte weg echter niet te adviseren voor 65+-ers. De Raleighvallen en Voltzberg, daar dient u ook een goed fysieke conditie voor te hebben.

Tours die wij niet direct aanraden:

Wij begrijpen dat dit een beetje vreemd is, echter wij nemen ervaringen en verbetertips altijd mee van mensen. Wij bieden de volgende tours aan, echter wel met een waarschuwing:

Per tour toegelicht:

Dan Paati, erg ver varen (met droge tijd tot 5 uur) en wij krijgen veel de reactie terug van de gasten dat prijs kwaliteit niet in verhouding is. Hoewel dit het meest luxe oord is van het Boven Suriname gebied adviseren wij toch een van de andere tours.
Blanche Marie watervallen, accommodatie krijgt vaak veel commentaar wegens niet voldoende kwaliteit, de weg erheen is extreem lang en extreem slecht. Als de weg slecht is kan de reistijd soms oplopen tot 8 uur (enkele reis). Dit kost veel van de auto’s en soms dus autopech. Tevens is Apoera geen traditioneel inheems dorp (indianendorp) maar vergelijkbaar met een buitenwijk van Paramaribo.
Jodensavanne, informatieve tour maar niet meer dan ruïnes, deze tour draait meer om het verhaal. Indien uw interesse specifiek uitgaat naar de Joodse geschiedenis in Suriname raden wij deze tour niet direct aan.
Braamspunt zeeschildpadden, dit is een avond-tour erg leuk om alleen zeeschildpadden te zien. Maar als u tijd heeft voor het alternatief Galibi en Frans Guyana, raden wij deze zeker aan met zoveel meerwaarde.
Berg en Dal, wij raden deze tour af, de uitvoer van deze tour ligt bij Berg en Dal, de enige tour zonder eten en drinken en vaak veel klachten. De uitvoer van Berg en Dal laat vaak te wensen over.
Moengo Culutral Experience, doordat deze tour zo weinig wordt aangevraagd en uitgevoerd dat vaak onderdelen van het programma wegvallen.
Sugartail, deze tour is eigenlijk bijna gelijk aan de goedkopere Commewijne dagtour, u gaat hier wat meer over het land. Wij adviseren de Commewijne dagtour in plaats van deze tour.
Ston Island dagtour, vergelijkbaar met een dagje strand aan het stuwmeer, en een klein stukje varen. Als dit binnen het verwachtingspatroon ligt kan dit een hele leuke dag zijn. Echter wanneer het op de bewuste dag regent valt er niet veel te doen meer dan een potje kaarten onder een van de hutten.
Coesewijne natuurreservaat, in principe extreem basic, te basic voor sommige mensen te basic. Coesewijne is op sommige plaatsen verwaarloosd en u zult wat vuil aantreffen. De kans om dieren te zien is echter wel erg hoog omdat het gebied weinig wordt bezocht door toeristen / mensen.
Wonotobovallen, in principe wordt deze tour niet meer uitgevoerd, hoewel het een prachtige tour is ontbreekt een kwalitatief boottransport
Frans Guyana dagtour, een leuk dagje uit, niet echt bijzonder. Een roadtrip, even een bezoekje brengen aan Frans Guyana. Lange rit voor een kort bezoekje, weinig inhoudelijk programma.
Nickerie en Bigi Pan dagtour, prachtige tour. Maar lang, heel lang. 500 kilometer op 1 dag! Wij raden altijd de twee daagse tour aan. Slapen op de Bigi Pan!