Grade

Cultuur

Boottocht door het Surinaamse verleden.

Vertrek vanuit de stad met de bus voor een leuke rit naar het plaatsje Alkmaar. We gaan over de Wijdenboschbrug en kunnen alvast acclimatiseren in het district Commewijne.

Vanaf Alkmaar vertrek met de boot voor een tocht over de Commewijne rivier. In ongeveer 50 minuten varen we naar de oude plantage Reynsdorp, door de lokalen ook wel Bakkie genoemd. We maken een wandeling op Bakkie waar een botanische tuin in aanplant te vinden is. Er groeien verschillende gewassen die op de plantages werden verbouwd (denk aan katoen, koffie en suikerriet).

Ook zijn er diverse kruiden en medicinale planten geplant waar de gids alles over zal uitleggen.
Daarnaast bezoeken we het museum op Bakkie. De collectie bestaat uit oude prenten van “Benoit” en “Maria Sybilla Merian”, “Willem Blauw” kaarten, originele boeken van “John Gabriel Stadman”, de eerste kaart van de Guyana’s, oude flessen uit de plantage tijd en andere gebruiksvoorwerpen. Ook zijn de belangrijkste documenten van Suriname te zien zoals de Akte van Erkenning van Suriname (25 november 1975) en de wet Afschaffing Slavernij getekend door Willem III.

Naast Bakkie bezoeken we het staatsbedrijf Alliance. Deze plantage is ontstaan door samenvoeging van o.a. de plantages Sporksgift en Lodewijksburg. We maken een wandeling langs de oude directeurswoning, de sluis en langs de huisjes van de contractors. Een van de hoogtepunten van de dag is de boottrip door de Warappakreek. Deze kreek werd na de afschaffing van de slavernij steeds minder gebruikt en was daardoor dichtgeslibd. Dit heeft ervoor gezorgd dat de natuur ongestoord zijn gang heeft kunnen gaan. De Warappakreek is een paar jaar geleden opnieuw uitgegraven. We varen over de kreek, soms door tunnels van de overhangende bomen met continue wisselende vegetatie. Onderweg zijn er verschillende stops zoals bij de suikerfabriek met machines uit 1830. De overblijfselen van een suikerrietpers, stoommachines en stoomketels zijn uniek.

De fabriek is vanuit de kreek gemakkelijk te bereiken via een smal pad door het parwa-mangrove bos. Verder zien we tijdens de tocht oude sluizen, de oorspronkelijke ringdammen met giftige cactussen en een oude kameelbrug. De omgeving verandert drastisch zodra de kreek overgaat in het Warappakanaal. Dit kanaal is ooit door de slaven uitgegraven.

Hier hebben we een weids uitzicht over het unieke parwa-landschap met mysterieuze dode bomen. In dit gebied zijn veel verschillende vogels te zien, waaronder de krabbenbuizerd, de specht, de lepelaar en de prachtige rode ibis. Het kilometerslange kanaal mondt uit in de Atlantische oceaan. Hier ligt een prachtig ruig strand. Bij laag water vormen zich modderbanken waarop duizenden vogels tegelijk hun voedsel bij elkaar scharrelen. Op het strand, recht boven de modderbanken, is de eerste vogelhut van Suriname gebouwd. Dit is de perfecte locatie voor natuurliefhebbers en vogelaars om ongestoord de foeragerende vogels te kunnen spotten. Na een korte wandeling op het strand en een bezoek aan de vogelhut keren we terug door de kreek, die door de wisseling in het getij een heel ander uiterlijk heeft.

Op de terugweg maken we nog een korte stop op Bakkie of Alliance waar we gebruik kunnen maken van het sanitair en de benen kunnen strekken voordat we terugvaren naar Alkmaar en verder per bus naar Paramaribo rijden.

Extra informatie:

 • Door de wisseling van het getij heeft deze trip geen vaste vertrektijd. Het tijdstip van vertrek ligt tussen 06.00 uur en 10.00
  uur.
 • De lunch wordt afhankelijk van de tijd van vertrek op Bakkie of op Alliance genuttigd.
 • Het is prettig om tijdens deze tocht lichtgekleurde kleding, liefst een lange broek en overhemd te dragen of mee te nemeni.v.m. de vele muggen in het zwampgebied.
Warappa & Bakkie

dagtour

1 to 4 persons
€ 75,- p.p.

5 to 7 persons
€ 75,- p.p.
8 to 11 persons
€ 75,- p.p.
12 to 16 persons
€ 75,- p.p.
student
€ 75,- p.p.
grade
Adventure:
Nature:
Culture:
Historic:
Appreciation:
 • Veilig betalen

 • Touroverzicht


 •  

tourschema

Tourschema is weersonderhevig kan worden aangepast alsmede de tijden.
Programma-onderdelen zijn flexibel.
Voor de vegetariers, is er een speciaal menu. (mits dit op voorhand expliciet is aangegeven)
In dit schema zijn er geen tijden aangegeven, dit heeft ermee te maken dat de tour op verschillende tijdstippen kan starten.
Dit komt omdat de Warappakreek onderhevig is aan eb en vloed.

ochtend
Per bus
vertrek richting Alkmaar vanuit hotel Torarica.
met de boot richting plantage Reynsdorp (Bakkie)
bezoek museum op Bakkie
middag
De Warappakreek
bezoek aan Alliance
lunch
varen op de Warappakreek richting de oceaan
onderweg verschillende stops bij de suikerfabriek en machines uit 1830
avond
Terugvaren
teruggevaren, benen strekken op Bakkie en terug naar Paramaribo

Meeneemlijst

 • fototoestel
 • zonnebrandmiddel
 • hoed of pet
 • muggen repellent
 • lange broek
 • t-shirt met lange mouwen

Vertrekdata

De Warappakreek heeft door de verschillende getijen verschillende vertrekdagen, wij proberen deze goed bij te houden in ons vertrekschema / touroverzicht. U kunt al boeken vanaf 1 persoon bij een vertrekkende tour.
Wanneer er nog geen tour is gepland en het getij is juist, dan kunnen wij een tour plannen vanaf 4 personen.
U mag altijd informeren / mail / appen / chatten naar eventuele vertrekdagen.

In het touroverzicht kunt u de geplande vertrek data vinden.

Contact / vragen ?


  • 0 €
Online boeken of reserveren In het onderstaande formulier, kunt u de tour boeken, indien u slechts wilt reserveren (verplicht uzelf tot niks), klik dan als betaaldmethode: “reserveren”.

Warappakreek (1 dag)

U heeft de pagina’s goed doorgelezen en wilt graag naar een dagtour naar Warappakreek boeken. Er zijn verschillende opties om deze tour te boeken bij ons, neem deze pagina goed door en maak een keus uit de verschillende opties.

Prijs:

De kosten van deze dagtour zijn 75 euro per persoon. Groepskorting vanaf 8 personen.
Indien u boekt via de Webshop:
U vult het formulier in en wordt verder geleid in onze webshop nadat u uw gegevens hebt ingevuld en op de knop: “in de winkelwagen” hebt geklikt.  
Reserveren via de webshop:
Indien u alleen wilt reserveren voor de tour kan dit ook via de webshop, u moet dan bij het betalingsproces voor de optie: “reservering” kiezen. U verplicht zich tot niks bij een reservering. Wij nemen na de boeking per e-mail contact met u op.  
Voorwaarden:
Let op voordat u boekt via de webshop neem de onderstaande voorwaarden door:
 • Twee dagen tevoren boeken is vereist, een boeking is pas compleet na de betaling.
 • U verplicht u nog tot niks door het onderstaande formulier in te vullen.
 • 100% vertrek vanaf 4 personen op elke gewenste dag van de week
 • Indien u met een grotere groep bent, bijvoorbeeld 8 personen en deze willen allemaal apart betalen, neem dan contact middels het contact op dan voorzien wij u van een I-deal betalingslink per persoon, zodat u toch gebruik kunt maken van de groepskorting
Overige manieren om te boeken:
 1. Bij ons kantoor in Parmaribo (zie contact)
 2. Mailen naar [email protected]
 3. U kunt bellen op +597 8858495
 4. Contact via het contacformulier
 

Locatie