Manifestatie is een evenement, samenkomst of demonstratie.

  • Avondvierdaagse of Wandelmars.

De naam Avondvierdaagse (AVD) betekent letterlijk dat er 4 dagen lang wordt gewandeld. Deze wandeling gebeurd door het centrum van Paramaribo waarbij de groepen ook leuke shows weg geven aan het kijkend publiek doormiddel van dans en zang.

Dit evenement bestaat al 55 jaar en is begonnen in het jaar 1964.

Het wordt gehouden na pasen in de maand april, voor vele scholen is het paasvakantie in Suriname, waardoor er ook heel veel jongeren meedoen aan de wandelmars.

 

AVD is een van de leukste sport evenementen in Suriname. AVD is een culturele manifestatie; show van kleding, zang, dans en bedrijfspromotie.

Het wordt gehouden door de BVSS( Bedrijven Vereniging Sport en Spel) onderleiding van de voorzitter van de BVSS de heer P.R. Olivieira.

 

Er doen meer dan 100 groepen en ook individuele lopers mee met dit evenement.

Elke dag heeft 2 wandelroutes:

  • wandelroute voor de Junioren en de Veteranen.
  • wandelroute voor de Senioren.

Elk jaar heeft ook weer een andere thema en logo. Enkele thema’s:

  • ‘55 jari we waka ba’,
  • ‘ Doe mee met AVD, fit zijn is oke’,
  • ‘ Gezond leven is een keuze’.

 

De groepen worden in verschillende klassen verdeeld namelijk : de Junioren, de Senioren en de Veteranen, waaronder een aantal groepen in verschillende prijzen kunnen vallen zoals de People’s Choice (publieks favoriet).

Groepen zoals Tuberoos en Libi Trobi Krioro hebben al een aantal keren meegedaan met dit evenement en ook in de prijzen gevallen.

Langs de straten staan mensen (jong en oud) te wachten op shows van de verschillende groepen. Ook worden de hotspots van Telesur en Fernandes druk bezocht tijdens de wandelmars. De hotspots voor dit evenement dienen als een tussen stop voor de groepen die een kleine show aan het publiek geven. Hierdoor hopen ze om de kijkers aan te trekken om het jaar daarop aan te sluiten bij een van de groepen die zij het leukst vonden. Maar een hotspot zorgt ook voor de bekendheid (promotie) van een bedrijf of product. Bij de hotspots worden allerlei goodies uitgedeeld van de bedrijven zoals truitjes, pennen, tassen enz. om het spannend en gezelliger te maken voor de mensen.

  • Owru yari of Oudejaarsdag.

Owru yari is een van de leukste en drukste evenementen in Suriname.

De naam Owru Yari betekent letterlijk oudjaar (afsluiting van het jaar). Dit evenement wordt dan ook elk jaar gehouden op 31 december in het centrum van Paramaribo.

Owru Yari is een feest om het jaar gezellig af te sluiten met vrienden, familie en kennissen. Toeristen komen speciaal naar Suriname om dit leuk evenement mee te maken.

De meeste bedrijven zijn op deze dag gesloten voor de voorbereiding van de pagara estafette. Er vindt in de binnenstad vanaf 12.00 uur ‘s middags een groot vuurwerkspektakel oftewel de pagara estafette plaats, waarbij kilometerslange vuurwerken worden afgeschoten. Dit is voor hun een teken dat ze een succesvol jaar hebben afgesloten en ready om het nieuw jaar te starten.

Voordat de estafette start worden er neuskapjes en oordopjes uitgedeeld voor veiligheid van de mensen, want het vuurwerk maakt heel veel lawaai en ontstaat er ook veel rook. Op deze dag is ook brandweer, politie en ambulance aanwezig zodat alles veilig verloopt.

Na de pagara estafette begint het feesten. Er zijn verschillende optredens van:

  • brassbands
  • live muziek formaties
  • andere surinaamse artiesten die leuke optredens geven aan het publiek.

Er worden op 2 lokaties gefeest eerst in het centrum en daarna gaat men door naar de after party bij ‘t Vat.

Als traditie is het zo bij de Surinaamse bevolking dat men voor 24.00u/00.00u thuis moet/wilt zijn dus rond 11.00u ‘s avond wordt er gestopt met feesten.

Wanneer de klok 00.00u slaat begint het afschieten van verschillende vuurwerken in allerlei afmetingen. Na het afschieten van het vuurwerk gaan de meeste mensen met familieleden eten, dansen en genieten en wensen een ieder in hun buurt een goede jaarwisseling toe oftewel in het Sranan: ‘’wan bun nyun yari’’. Op verschillende locaties in Paramaribo wordt er na 00.00u dan ook verder gefeest.