Top 10 tours van Suriname
Suriname een groot land en een hele hoop tours om uit te kiezen. Wij hebben voor jou de leukste tours op een rijtje gezet. De volgende tours worden het meeste geboekt, uiteraard hoef je ze niet allemaal te doen maar als je genoeg tijd hebt adviseren wij zeker de volgende tours:

1. Raleighvallen en Voltzberg
Dit is dé tour van Suriname, natuur, geen bereik, Marrons, varen over een prachtige rivier een berg beklimmen en in een totaal andere onbewoonde wereld in het hartje van Suriname zijn. Een gespecialiseerde site over de tour naar de Raleighvallen kan je vinden op www.raleighvallen.com.

2. Galibi Zeeschilpadden
Als je het geluk hebt om Suriname te bezoeken in de periode februari tm midden juli dan adviseren wij je zeker de Galibi tour te boeken, het parelwitte strand van Suriname met palmbomen. Een nacht slapen in een echt indianendorp. In de nacht erop uit om de zeeschildpadden te zien. Midden in nacht in het pikkedonker in de boot te zitten. Frans Guyana te bezoeken. Dit is een toptour. Buiten het zeeschildpadden seizoen is Galibi echter een stuk minder leuk. Van de 3 zeeschildpadden tours; Galibi, Matapica en Braampsunt is deze tour zeker nummer 1. Een gespecialiseerde site over de tour naar de Raleighvallen kan je vinden op www.galibi-suriname.com.

3. Boven Suriname
Het boven Suriname gebied, is waar de Boven Suriname rivier uitmond in het stuwmeer. Het wonen de stam der Sarmaccaners, de Marrons in verschillende dorpen. Het boven Suriname gebied kent vele oorden.
In principe zijn alle tours in het boven Suriname gebied vergelijkbaar, met een vergelijkbaar programma. Echter de luxe, (met of zonder zwembad) en de reistijd per boot maakt het grote verschil in prijs. De mensen leven totaal verschillende van Westerse maatstaven en leven van de natuur. Toch spreken ze Nederlands. De cultuurschock is hier groot voor de gemiddelde toerist. De kleuren, de taal en de vriendelijkheid zorgt voor een goede nummer 3. Verschillende tours zijn: Isadou, Jaw Jaw, Anaula, Awarradam, Dan Paati of Apiapaati. Ons advies gaat uit naar Isadou / Jaw Jaw omdat hier de prijs & kwaliteit factor erg goed is.

4. Quad en Zipline
De spannendste en avontuurlijkste dagtour van Suriname. Quad rijden door het rode zand (bauxiet), plassen, modder, vies worden en stukjes echte jungle. Als je gelukt spot je nog wat dieren. Om vervolgens heerlijk te ontspannen bij het Parabello oord, heerlijk zwemmen in het kola-water en ontspannen in een hangmatje. In de middag zweef je nog over de langste kabelbaan van Suriname. Een dagtour die zeker in de top 4 thuishoort. 

5. Dolfijnen en Kaaimannen
Deze dagtour begint om 16.00 uur, maar hij eindigt spannend. Wij adviseren altijd iedereen om niet alleen de dolfijnen te gaan spotten maar ook in het donker in een moeras gebied, in smalle bootjes,  vol met muggen de kaaimannen uit het water te vissen. En uiteraard de selfies ermee te maken. Tevens breng je een bezoek aan een Hindoestaanse familie waar je lokaal gemaakte roti eet. Deze tour is zeer spannend en zorgt voor een goede nummer 5. Een gespecialiseerde site over de tour naar de Raleighvallen kan je vinden op www.dolfijn-kaaiman.com.

6. Fredberg – Zintete
Voor de Fredberg moet je een extreme nature-lover zijn, als je geluk hebt krijg je begeleiding van Fred zelf op “zijn” berg. Verschillende vogelssoorten waaronder de bijzonder Rotshaan, waar voorheen van gedacht werd dat deze alleen in het centraal natuurreservaat te spotten viel. Een hele beleving die garant staat vol Flora en Fauna.

7. Brownsberg en Ston Island
De Brownsberg als dagtour of als 2 daagse tour (combinatie) is de meeste bezochte tour van Suriname. Het is een leuke instaptour, een leuke kennismaking met de jungle en er zijn een paar indrukwekkende watervallen. Wij adviseren om met deze tour te beginnen zodat je echt kennis kan maken met het “tourleven” van Suriname. Het bezoek aan Ston Island als zwem- en ontspanningslocatie is een leuke toevoeging. Je vaart over het stuwmeer en zal helemaal tot rust komen van het indrukwekkend uitzicht van de prachtige natuur. Voor de liefhebber is er de mogelijkheid om Piranha’s te vangen. Een gespecialiseerde site over de tour naar de Raleighvallen kan je vinden op www.brownsberg-suriname.com.

8. Zondagmarkten tour
Of je het onder begeleiding doet, of zelfstandig dat moet je zelf besluiten. Maar als je echt Suriname en Surinaamse “streetfood” mee wilt maken moet je zondag vroeg uit de veren. Eerst bezoeken wij de vogelwedstrijd op het onafhankelijkheidsplein om vervolgens de zondagmarkten van Suriname af te struinen en te proeven van het voor de Westerling vreemde groente en fruit. Een echte aanraden als je een zondag over hebt.

9. Warappakreek
Wij adviseren deze tour als een dagtour te doen, ben je geinteresseerd in het koloniale verleden van Suriname, de plantages, het slaven verleden en wil je graag nog enkele resten hiervan zien. Dan zit je goed bij deze tour. Je vaart over de opnieuw uitgegraven Warappakreek door de zwaarbegroeide jungle. Je zult af en toe moeten bukken voor een boom of liaan die over de kreek heen groeit. Tevens kan je prachtige vogels spotten en vaar je naar de monding tot aan de Atlantische Oceaan. 

10. Partybus
Suriname heeft een bruisend uitgaansleven, of je zelf een bus organiseert of dat is aan jou. Maar als je met een groepje bent, dan adviseren wij zeker om het nachtleven te verkennen met een partybus. Een of twee uurtjes, je rijdt langs terrasjes waar de aanstekelijke beat van de bus mensen op straat laten zwaaien en dansen. Heel Surinaams, heel gezellig.