Grade

Cultuur

Momenteel is deze tour alleen op aanvraag beschikbaar. Neemt u eerst contact op voordat u boekt.

Winti is de traditionele religie van de Afrikaans-Surinaamse bevolking.
Lokaal wordt het vaak met de term cultuur gedekt, zo ook culturele handelingen. Jenny Tours biedt nu de unieke kans u deel te nemen aan een Winti Prey. Een cultureel evenement dat onlangs nog helaas minder positief werd belicht door de Nederlandse Media in het programma: Oplichters ontmaskert op RTL5. Deze eentoning belichting, waarin de bronnen voornamelijk bestaan uit taxichauffeurs en praatjesmakers was de reden voor Jenny Tours om bezoekers aan Suriname een positiever beeld te geven.

Toen de Afrikaanse slaven tijdens de trans-Atlantische slavernij periode naar Suriname gebracht werden zijn hun winti (geesten) met ze meegereisd.
Winti hebben altijd goedaardige (bun-sey) en kwaadaardige (ogri-sey) kanten.
Ze zijn erfelijk ofwel overdraagbaar en waken samen met de geesten van de voorouders over de stamboom (bere).
Ze worden vereerd en offers worden voor ze gebracht uit dankbaarheid door de familieleden.
Er zijn bepaalde spirituele wetten en regels. Wanneer deze overtreden worden kan dit de woede en vergelding van de winti opwekken.
Men kan tot spirituele verzoening en balans komen door rituele (kruiden)baden te nemen en rituele handelingen te verrichten.

Als voor een kind geboren wordt zijn er een mannelijke en vrouwelijke winti die de spirituele verantwoordelijkheid over de baby zullen nemen.
Zij zijn vanaf dit moment de boven natuurlijke ouders (Djodjo) van dit kind en het zal dan ook sommige van hun karaktertrekken delen.

Wanneer de winti tijdens rituele handeling bezit neemt van iemand die in trance geraakt is zal deze persoon in het Kromanti spreken. (Kromanti tongo).
Deze taal waarin gesproken wordt is een taal van het oude continent en kan verstaan worden door bepaalde Afrikaanse stammen.

Winti is nauw verwand met voodoo (Haiti), Santeria (Cuba), Candomble (Brazilie), de laatste is dan meer gemixt met katholieke invloeden.
Het is over het algemeen ook weer een mix van de verschillende stammen die samen gebracht (gedwongen onder slavernij) gebracht zijn.

Er zijn veel interessante wetenswaardigheden en gebruiken, de beste manier om dit te ervaren is door zelf een winti prey (dienst bij te wonen) en de ogen goed de kost te geven.
We bieden “buitenstaanders” zowel als geinteresseerden deze optie om dit als getuige mee te maken.
Gevraagd van u wordt uiteraard om niet te storen, of commentaar te geven tijdens de dienst, maar u zult uiteraard de gelegenheid krijgen al uw vragen aan uw gids te stellen na afloop.

Let wel, er zijn goede en kwade toepassingen, zoals de winti ook hun goedaardige en kwaadaardige kanten hebben.
Sommige zaken kunnen als licht schokkend worden ervaren, maar u heeft uiteraard met een van onze gidsen als begeleiding, dus u hoeft niet te vrezen.
U zult nooit het onderwerp zijn, tenzij expliciet anders gewenst;
Voor de Europese Surinamers bieden we de optie om naast het deel te nemen aan een winti prey, ook bepaalde rituelen, baden of consult voor u bemiddelen. U kunt hier altijd informatie over opvragen bij ons.


€30,-
per person 
(excl. tax)


 

 • Veilig betalen

 • Touroverzicht


 •  

tourschema

Tijden zijn indicaties, kan afwijken. Tourschema is weer onderhevig en kan worden aangepast alsmede de tijden. Programmaonderdelen zijn flexibel. Voor de vegetariërs, is er een speciaal menu. (mits dit op voorhand expliciet is aangegeven) Gedurende de tour zijn fruit, water, softdrinks en snacks aanwezig. Elke Winti Prey kent zijn eigen tijden, soms in de avond, soms overdag, hieronder een globaal mogelijk programma
avond
programma
20.00 uur vertrek vanuit Paramaribo 21.00 uur aankomst locatie, veelal district Para 21.30 uur Intake en uitleg over Winti geloof, dragen Pangi of traditionele kleding 22.00 uur maaltijd 22.30 uur meedansen en zingen en de Winti Prey meebeleven
nacht
terug naar Parbo
02.00 uur terugkomst en vertrekrichting Paramaribo 03.00 aankomst Paramaribo

meeneemlijst

 • camera mag u meenemen, afhankelijk van de organisatie wordt filmen en fotos maken niet altijd gewaardeerd, dit wordt ter plaatse afgestemd
 • hoed of pet
 • muskietengel
 • lange broek
 • t-shirt met lange mouwen

vertrekdata

Er zijn niet elke dag Winti preys, U kunt informeren dan zoeken wij een gepaste datum, er zijn wel redelijk veel preys en wij hebben redelijk veel contacten. Dus informeer!

In het touroverzicht kunt u de geplande vertrek data vinden

contact  • *gewenste vertrekdatum
  Online boeken of reserveren In het onderstaande formulier, kunt u de tour boeken, indien u slechts wilt reserveren (verplicht uzelf tot niks), klik dan als betaalmethode: “reserveren”. U heeft de pagina’s goed doorgelezen en wilt graag naar een dagtour naar Brownsberg boeken. Er zijn verschillende opties om deze tour te boeken bij ons, neem deze pagina goed door en maak een keus uit de verschillende opties.
  Prijs:
  De kosten van deze dagtour zijn 30 euro per persoon. (volledig verzorgd) Groepskorting vanaf 5 personen
  Indien u boekt via de Webshop:
  U vult het formulier in en wordt verder geleid in onze webshop nadat u uw gegevens hebt ingevuld en op de knop: “in de winkelwagen” hebt geklikt.
  Reserveren via de webshop:
  Indien u alleen wilt reserveren voor de tour kan dit ook via de webshop, u moet dan bij het betalingsproces voor de optie: “reservering” kiezen. U verplicht zich tot niks bij een reservering. Wij nemen na de boeking per e-mail contact met u op.  
  Voorwaarden:
  Let op voordat u boekt via de webshop neem de onderstaande voorwaarden door:
  • De tour kan alleen vertrekken indien er een bestaande datum is voor een Winti prey. U kunt een richtdatum ingeven, dan zullen wij op de dag zoeken of contact maken voor een andere datum.
  • Twee dagen tevoren boeken is vereist, een boeking is pas compleet na de betaling.
  • U verplicht u nog tot niks door het onderstaande formulier in te vullen.
  • Indien u met een grotere groep bent, bijvoorbeeld 8 personen en deze willen allemaal apart betalen, neem dan contact middels het contact op dan voorzien wij u van een I-deal betalingslink per persoon, zodat u toch gebruik kunt maken van de groepskorting
  Overige manieren om te boeken:
  1. Bij ons kantoor in Parmaribo (zie contact)
  2. Mailen naar info@suriname-tour.com
  3. U kunt bellen op +597 8858495
  4. Contact via het contacformulier